Scurt Istoric

Istorie Decembrie 7, 2014

Parohia Cîmpeni a fost filie a parohiei Prăjeni si a fost inființată in anul 2000.

Odată cu venirea în parohie, pentru că biserica veche a satului se afla intr-o stare avansată de degradare, la îndemnul PreaSfinţiei Sale Calinic Botosăneanul, am început lucrările la biserică, reuşind in primul an să terminăm lucrările la fundaţia si elevaţia noului locaş. Intre anii 2001- 2002 am adunat pentru biserică aproape toate materialele necesare zidirii, si nu numai: cărămidă, fier beton, cherestea, nisip, ballast, ş.a.

În anul 2003, am repornit lucrările, ajungând cu zidurile la înălţtimea de 4 metri. În acest an, am susţinut si promovat, la Facultea de Teologie Ortodoxă Iaşi, examenul pentru definitivare in preoţie.

Între anii 2004 si 2006 lucrările au continuat reuşind sa finalizez lucrările de zidire a bisericii, turnarea arcadelor si a bolţilor, si să procur materialele necesare acoperişului si turnului.

În anii 2007 si 2008, am terminat si lucrările de zidire a turnului dar si cele pentru acoperirea bisericii, continuând in 2009 cu lucrarile pentru tencuire la exterior si pregătirea pereţilor la interior pentru pictură în stil frescă, reuşind totodată si montarea geamurilor, la biserică şi turn, si a uşilor.

Între 2010 si 2012 am finalizat lucrările la exterior şi am început mobilarea si dotarea bisericii cu cele necesare slujirii. Astfel, am aşezat catapeteasmă din lemn de stejar sculptată manual, strane din acelaşi material deasemenea sculptate manual, am pregatit Sf. Masă, acoperindu-o cu plăci masive de marmură pe toate cele patru laturi dar si capac din acelaşi material.

În anul 2013, pentru ca biserica impunea acest lucru prin mărimea ei, am dotat Sf. Locaş cu centrală termică pe lemne, încălzirea efectuându-se prin serpentina din pardoseală şi calorifere. Am construit tot acum si o anexă formată din două camere, in care să instalăm în una centrala termică, iar in cealaltă să amenajăm o bibliotecă necesară parohiei. În acelaşi an, am schimbat si o bună parte din gardul bisericii, am aşezat pavele imprejurul ei, am îmbrăcat elevaţia bisericii cu piatră de Adâncata, pardosind si treptele de acces cu aceeaşi piatră.

Chiar dacă lucrările de la Sf. Biserică au necesitat mult timp si osteneala, dar si sume  importante de bani, am încercat în toţi aceşti ani, să păstrez in bune condiţii si biserica veche. Pentru că biserica a fost construită din materiale slabe din punct de vedere calitativ şi nefăcându-se in ea nici un fel de reparaţii de-a lungul atâtor ani, prezentând nenumărate fisuri, am retencuit încă din primul an biserica la interior, incercând sa o menţinem in picioare. Pentru că a fost filie, si neavând mai nimic din cele necesare slujirii în bune condiţii, am reuşit să o îmbogăţim cu veşminte preoţeşti, Sf. Evanghelie, Sf. Vase, candele, acoperăminte pentru Sf. Masă, cădelniţe, cristelniţă, mochetă, mobilier nou.